Φυτά που καθαρίζουν

Λεμονιά

Λεμονιά

Μία γλάστρα με λεμονιά τοποθετημένη στη κουζίνα σου είναι ιδανική επιλογή. Εκτός από τα φρέσκα λεμόνια, θα χαρίσει άρωμα φρεσκάδας και καθαριότητας στη κουζίνα σου, καθώς τα φύλλα της αποστειρώνουν τα πάντα γύρω τους. Επιπλέον αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα από την υγρασία. Η φροντίδα της λεμονιάς όμως είναι σημαντική. Δεν πρέπει να παραμελλείς να την ποτίζεις τακτικά, διαφορετικά θα μαραθεί γρήγορα.

Δάφνη

Δάφνη

Αν σου αρέσει να χρησιμοποιείς τα δικά σου φρέσκα μυρωδικά στο μαγείρεμα, για να δείνεις ξεχωριστή γεύση στο φαγητό σου, σίγουρα έχεις μερικά μυρωδικά φυτά στο μπαλκόνι σου όπως είναι η δάφνη. Γιατί να τα τοποθετήσεις όμως στο μπαλκόνι, όταν αύτο το φυτο μπορεί να καθαρίσει τον αέρα στους εσωτερικούς σου χώρους; Η δάφνη όπως και η λεμονιά έχει τη τάση να απορροφά την υγρασία. Θα συνδυάσεις λοιπόν τη νοστιμιά του φαγητού με έναν αέρα καθαρό από υγρασία που θα σε σώσει από προβλήματα στο σπίτι και την υγεία σου! Δώσε μεγάλη προσοχή όμως στην φροντίδα της δάφνης γιατί για να επιβιώσει χρειάζεται σκιά και αρκετό πότισμα ιδίως το καλοκαίρι.

Αλόη

Αλόη

Η αλόη πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στη συλλογή από φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ παράλληλα αυξάνει το οξυγόνο στο χώρου σου. Επιπλέον το τζελ που υπάρχει εντός των φύλλων της έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορείς να το τοποθετήσεις σε περίπτωση εγκαύματος, ουλής, ακμής κλπ. Με μία αλόη λοιπόν αποκτάς εύκολα καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλά και ένα φαρμακείο στη γλάστρα σου. Γιατί λοιπόν να μη την επιλέξεις για να διακομσήσει τους εσωτερικούς σου χώρους;

Σπαθίφυλλο

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο είναι γνωστό και ως κρίνος. Ο κρίνος είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει την ατμόσφαιρα από την υγρασία στο σπίτι σου. Με λίγα λόγια, σταθεροποιεί το κλίμα και καταστρέφει τη μούχλα. Αν έχεις λοιπόν έντονο πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σου και μούχλα στους τοίχους, αυτό είναι το ιδανικό φυτό για σενα. Το σπαθίφυλλο ευδοκιμεί καλύτερα σε κάποιο σκιερό και δροσερό σημείο, όπως για παράδειγμα το μπάνιο σου. Τέλος δε χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα, 1 φορά την εβδομάδα το χειμώνα και 2-3 φορές το καλοκαίρι. Χρειαζονται 3-4 φυτα για 80 τμ.

Μπέντζαμιν

Μπέντζαμιν

Το μπέντζαμιν έχει εξαιρετική όψη, γι αυτό και προτιμάται τόσο πολύ στην Ελλάδα, ιδίως για το μπαλκόνι. Παρόλ’αυτά, μπορείς να το τοποθετήσεις και σαν φυτό εσωτερικού χώρου για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα από την υγρασία αλλά και τις τοξικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα όπως η φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο, αλλά και η τολουΐνη. Αυτό το φυτό όμως θέλει να το ποτίζεις λίγο πιο συχνά ιδίως όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Καλό θα ήταν λοιπόν, το χειμώνα που θα ανάψεις καλοριφέρ να τοποθετήσεις μπολάκια με νερό πάνω στο χώμα για να απορροφήσει την υγρασία.

Ανθούριο

Ανθούριο

Το ανθούριο εκτός από τις απορροφητικές του ιδιότητες σε σχέση με τις παθογόνες ουσίες, αποτελεί ένα ευφάνταστο στοιχείο της διακόσμησης. Το φυτό αυτό προέρχεται από τη Κολομβία και έχει μια εξωτική ομορφιά που θα δώσει άλλο αέρα στο σπίτι σου. Έχει γυαλιστερά πράσινα φύλλα και στο κέντρο ένα εντυπωσιακό κόκκινο ή λευκό λουλούδι. Τοποθέτησε το σε κάποιο μέρος του σπιτιού με έντονο φώς, αλλά απέφυγε το παράθυρο. Είναι προτιμότερο να μην δέχεται απευθείας το ηλιακό φως γιατί μπορεί να καούν τα φύλλα του. Τέλος είναι αναγκαίο να το ποτίζεις 1 με 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με την επικρατούσα ζέστη και να του ρίχνεις λίπασμα ανα 2 εβδομάδες.

Δράκαινα

Δράκαινα

Η δράκαινα είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου με πολύ ζωντανό χρώμα και μοιάζει αρκετά με μικρό φοίνικα. Όπως και τα προηγούμενα φυτά που αναφέραμε, έχει την ιδιότητα να φιλτράρει τον αέρα και να καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις βλαβερές ουσίες. Επιπλέον θεωρείται ένα από τα φυτά τα οποία αυξάνουν το οξυγόνο και εξουδετερώνουν την αρνητική ενέργεια στο χώρο. Τοποθέτησέ τη σε ένα σημείο με αρκετό φως, για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Φρόντισε όμως, όπως και στο ανθούριο να μην πέφτει το φως κατευθείαν πάνω της.

Χλωρόφυτο

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο, είναι ικανό να φιλτράρει και να καθαρίζει τον χώρο από τοξίνες όπως το ξυλόλιο και η φορμαλδεΰδη που βρίσκεται από χάρτινες σακούλες, χαρτοπετσέτες μέχρι και σε ξυλεία του σπιτιού ή του γραφείου. Γνωστό και ως «φυτό αράχνη» ή «αεροπλάνο», είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη και χαρακτηριστικά στενόμακρα πρασινο-μπεζ φύλλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Ένα φυτο μπορει να καθαρισει 200 τμ.

Σανσεβιέρια

Σανσεβιέρια

Η σανσεβέρια είναι το λεγόμενο και “φυτό-φίδι”. Αυτό το φυτό εκτός από το ότι καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού σου από τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το ξυλόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο, για να μην τα αναπνέεις, προσφέρει ακόμη ένα όφελος. Παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε σχέση με το μέγεθός του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απορροφα την ακτινοβολια από τις ηλεκτρικες συσκευες και τα τηλεφωνα. Αποτελεί λοιπόν τη καλύτερη επιλογή για ένα φυτό εσωτερικού χώρου που θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα ακόμη στη κρεβατοκάμαρα σου. Παράλληλα σε αντίθεση με τα άλλα φυτά, Σε ότι αφορά τη φροντίδα του, δεν είναι καθόλου απαιτητικό. Το μοναδικό που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί σε ένα σημείο με πολύ φώς και ελάχιστο πότισμα.

Χρυσάνθεμο

Χρυσάνθεμο

Αν και το χρυσάνθεμο δεν ανήκει στα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι από τα πολυετή φυτά που μπορούν να καθαρίσουν πολύ εύκολα το σπίτι ή το γραφείο από τις βασικές τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και την αμμωνία. Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο, το χρυσάνθεμο διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών καθώς και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Πόθος

Πόθος

Πολλοί ειδικοί στην κηπουρική αναφέρουν ότι αποτελεί το φυτό που είναι ευκολότερο να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Αποδεικνύει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση της βενζίνης, της φορμαλδεϋδης, της τριχλωροαιθυλένης, του ξυλολίου και του τολουολίου από τον αέρα του εσωτερικού χώρου της οικίας σας. Το συγκεκριμένο φυτό εσωτερικού χώρου προτιμά το δυνατό, έμμεσο φως.

Κισσός Μικρόφυλλος

Κισσός Μικρόφυλλος

Τα φυτά όπως ο Κισσός ο Μικρόφυλλος δεν είναι από τα ευκολότερα στην συντήρηση σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δοθέντων των εξαιρετικών ικανοτήτων αναρρίχησης που διαθέτουν, αποτελούν μία εξαιρετική προσθήκη στα φυτά εσωτερικών χώρων. Ο Κισσός ο Μικρόφυλλος διαθέτει μία φυσική ικανότητα να φιλτράρει ρυπογόνα στοιχεία από την ατμόσφαιρα συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, της φορμαλδεϋδης, του ξυλολίου και του τολουολίου.

Αρεκα

Αρεκα

Το Areca palm αποτελούσε φυτό που βρισκόταν στη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση. Σε εσωτερικούς χώρους, έχει την ικανότητα να φιλτράρει το ξυλόλιο και το τολουόλιο από την ατμόσφαιρα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο υπερβολικό πότισμα και αναπτύσσεται καλύτερα στο έντονο φως του ηλίου.

Φικος Ελαστικα

Φικος Ελαστικα

Ο Φίκος είναι εύκολος στην καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, και αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινά και ζεστά δωμάτια όταν λαμβάνει συχνό πότισμα και «εμπλουτίζεται» με λιπάσματα. Ως φυτό που φιλτράρει την ατμόσφαιρα εσωτερικών χώρων τα καταφέρνει καλύτερα στην απομάκρυνση της φορμαλδεϋδης.

Ζαμια

Ζαμια

Στο μπανια μια Ζαμια μπορει να αποροφησει τις ασχημες μυρωδιες και τις αναθυμιασεις της αμμωνιας , στο χωρο γενικα αποροφα μυρωδιες και ανανεωνει την ατμοσφαιρα, πολύ ανθεκτικη και ζηταει μονο λιγο νερακι κάθε 10-15 μερες.

Κάκτοι

Κάκτοι

Διώχνουν την ακτινοβολία Είναι ό,τι καλύτερο για την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του υπολογιστή. Επίσης το βράδυ απελευθερώνουν οξυγόνο και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.
Μπορείτε να βάλετε τους κάκτους σας παντού, σε σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, χολ, βεράντα, και φυσικά μια καλή θέση είναι δίπλα σε οθόνες, WiFi, ασύρματα τηλέφωνα κ.τ.λ.

Τριχλωροαιθυλένιο
Συναντάται στα μελάνια εκτυπωτή, στις μπογιές, στα βερνίκια, στις κόλλες και στα διαλυτικά. Προκαλεί υπερένταση, ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, υπνηλία και κώμα.

Φορμαλδεΰδη
Υπάρχει στις χάρτινες σακούλες, στα κερωμένα χαρτιά, σε μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου (όχι σε όλες τις μάρκες), σε χαρτοπετσέτες, σε συνθετικά υφάσματα και ξύλα και στο κόντρα πλακέ. Προκαλεί ερεθισμούς σε μύτη, στόμα και φάρυγγα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πρήξιμο του λάρυγγα και των πνευμόνων.

Βενζόλιο
Υπάρχει ή υπήρχε σε πλαστικά, ρητίνες, συνθετικές ίνες, λιπαντικά από καουτσούκ, μπογιές, διαλυτικά, εντομοκτόνα, στα τσιγάρα, ως αέριο εξατμίσεων οχημάτων, σε κόλλες, βαφές υφασμάτων και στο κερί επίπλων. Προκαλεί ενοχλήσεις στα μάτια, υπνηλία, ζάλη, ταχυπαλμία, πονοκέφαλο, σύγχυση, ενώ μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικά επεισόδια.

Ξυλόλιο
Υπάρχει στα εκτυπωτήρια, σε βιομηχανίες χρωμάτων και δερμάτων, στα τσιγάρα και ως προϊόν καύσης μηχανών (όπως και το βενζόλιο). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ηπατικές βλάβες, ερεθισμό σε στόμα και λαιμό, ζαλάδα, πονοκέφαλο, σύγχυση, καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεφρά και κώμα.

Αμμωνία
Υπάρχει στα καθαριστικά τζαμιών (ΟΚ, ανάλογα την μάρκα), στα κεριά για παρκέ, σε κάποια άλατα και ποτ πουρί και σε λιπάσματα. Προκαλεί ενοχλήσεις στα μάτια, βήχα και ερεθίζει τον φάρυγγα.