Σεπτέμβριος

Καλό φθινόπωρο σε όλους!

Ο Σεπτέμβρης δικαίωσε το όνομά του ως ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας.
Ενώ η θερμοκρασία ήταν στα όρια του καύσωνα, οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη έφεραν την πολυπόθητη δροσιά και τις πρώτες βροχές, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μία παροιμία λέει για τον Σεπτέμβρη κάθε κατεργάρης στον πάγκο του,
κάτι που ισχύει για όλους μας, αλλά κυρίως για τους μαθητές και βέβαια για τους καλούς κηπουρούς.

Από αυτό το μήνα ξεκινάμε και πάλι να έχουμε πολλές δουλειές στον κήπο. Θα εντοπίσατε ήδη ότι τα φυτά σας βρίσκονται σε φάση ενεργής ανάπτυξης αυτές τις ημέρες.

Όπως και την άνοιξη, οι θερμοκρασίες μεταξύ 20-30οC, η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα και ο ήλιος που πια δεν καίει τόσο πολύ, είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών μας.
Βοηθήστε τα με επιπλέον λίπανση εφ΄όσον ο καιρός διατηρείται δροσερός.

Επειδή όμως ο καιρός είναι απρόβλεπτος και οι αλλαγές είναι ξαφνικές,
σαν γενική οδηγία φροντίστε να ελαττώνετε ή να αυξάνετε τη συχνότητα του ποτίσματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ας πάμε όμως τώρα στις συγκεκριμένες δουλειές που πρέπει να γίνουν.

Φροντίδα 

Συλλέξτε τους καρπούς και τα φύλλα των οπωροφόρων δέντρων που έχουν πέσει στο έδαφος. Μην τα χρησιμοποιήσετε σε κόμποστ διότι αποτελούν εστία ανάπτυξης παρασίτων.

Με την επάνοδο της υγρασίας επανεμφανίζονται οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Μπορείτε να τους απομακρύνετε με την χρήση χημικών κευασμάτων ( μεταλδεύδη ) ή φυσικών σκευασμάτων όπως είναι η μπύρα για τους γυμνοσάλιαγκες (λειτουργεί ελκυστικά και μπορείτε να τους παγιδέψετε σε ένα πιατάκι ) ή θα απομακρύνετε τα σαλιγκάρια τοποθετώντας εμπόδια από στάχτη.

Συντήρηση

Αν θα φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα το Φθινόπωρο πρέπει να σκάψετε από τώρα τους λάκκους για να αεριστεί το έδαφος.Μπορείτε να ρίξετε μερικούς σπόρους φακελίας ή σιναπιού που θα χρησιμεύσει ως λίπασμα στα σημεία του λαχανόκηπου από όπου έχετε μαζέψει τα κηπευτικά σας. Είναι ένας απλός τρόπος για να ανανεωθεί το στρώμα χούμου του εδάφους.

Ξεριζώστε τις ρίζες από τα αντίδια που σπείρατε κατά τον Μάιο – Ιούνιο. Αφήστε να στεγνώσουν στο έδαφος για μια εβδομάδα περίπου πριν τις τοποθετήστε σε ορύγματα.

Στηρίξτε την προέκταση των βασικών κλαδιών των δέντρων στα καφασωτά.

Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρώσετε τον ενοφθαλμισμό των ποικιλιών της Μηλιάς.

Ενοφθαλμισμός : Με την βοήθεια ενός καλά ακονισμένου μαχαιριού αφαιρέστε έναν πλευρικό οφθαλμό , μαζί με τον το φλοιό που τον περιβάλλει , από το δέντρο που θέλετε να πολλαπλασιάσετε. Στο υποκείμενο που θα μπολιάστε κάντε μια σχισμή σε σχήμα Τ και αποκολλήστε προσεκτικά το φλοιό. Τοποθετήστε μέσα τον οφθαλμό με τον μίσχο να βλέπει προς τα πάνω. Περιδέστε προσεκτικά και σφιχτά, καλύπτοντας το εμβόλιο με υγρή ραφία. Η τεχνική αυτή μπολιάσματος ονομάζεται ” με κοιμώμενο οφθαλμό ” γιατί ο οφθαλμός θα αναπτυχθεί  την επόμενη χρονιά. Για καλύτερα αποτελέσματα ο φλοιός θα πρέπει να αποκολλάται εύκολα. Επίσης 15 μέρες μετά το το μπόλιασμα θα πρέπει να ποτίζεται με άφθονο νερό  η ρίζα του μπολιασμένου υποκειμένου.

Συλλογή

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου δεν έχει νόημα να αφήσετε τις ντομάτες πάνω στο φυτό διότι δεν πρόκειται να ωριμάσουν άλλο.

Συλλέξτε τα μήλα και τα αχλάδια που έχουν ωριμάσει φυσιολογικά δηλαδή όταν αποκόβονται εύκολα από το δέντρο. Πιάστε τον καρπό και ανασηκώστε τον προς τα πάνω για το αχλάδι, ενώ για τα μήλα θα πρέπει να περιστρέψετε το κοτσάνι τους.

Τα περισσότερα μήλα και αχλάδια δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση αμέσως μετά την συγκομιδή. Πρέπει να τοποθετηθούν σε καφάσια σε δροσερά και υγρά μέρη, σκοτεινά και προστατευμένα από τους παγετούς άλλα να αερίζονται επαρκώς.

Σπορά 

Μπορείτε να σπείρετε μαϊντανό ο οποίος όταν συλλεχθεί τον Χειμώνα θα πρέπει να αποθηκευτεί σε ένα γυάλινο δοχείο.

Σε περιοχές με ήπιο Χειμώνα μπορείτε να σπείρετε αρακά σε ελαφρύ και καθαρό χώμα. Επίσης μπορείτε να σπείρετε και κουκιά. Αν όμως βρίσκεστε σε περιοχή μα βαρύ χειμώνα θα πρέπει να προστατεύονται όπως με την χρήση ενός γυάλινου τούνελ.

Σπείρετε ανοιξιάτικα λάχανα πριν τις 5 Σεπτεμβρίου.

Μπορείτε να σπείρετε χειμωνιάτικο σπανάκι και ραδίκια.

Κλάδεμα

Οσοι από τους κηπουρούς ξέχασαν να κλαδέψουν τους θάμνους που άνθισαν τον Αύγουστο, τώρα έχουν την τελευταία ευκαιρία να το κάνουν. Το κλάδεμα αυτή την εποχή είναι μια πολύ σοφή κίνηση, καθώς έτσι βοηθάμε τα φυτά να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, για να είναι έτοιμα την επόμενη περίοδο.

Φύτεμα

– Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να φυτέψετε τα νέα σας δέντρα, τους θάμνους και τα αναρριχητικά για τον επόμενο χρόνο.Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουν
τα φυτά να «πιάσουν» πιο εύκολα.

– Φυτέψτε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη. Ετσι, θα έχουν όλο το χρόνο να εγκατασταθούν,
να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα και να ανθοφορήσουν την επόμενη άνοιξη.

– Μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε σε μικρές γλάστρες βολβούς υάκινθου. Αν και δεν είναι η εποχή του, με την κατάλληλη προστασία θα έχετε ανθισμένα φυτά μέσα στα Χριστούγεννα!

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να δώσετε στα μικρά δέντρα το σχήμα που επιθυμείτε,
καθώς τα κλαδιά τους είναι ακόμα «γυμνά» και ευλύγιστα.

Προστασία

Τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται σε δοχεία θα πρέπει να μεταφερθούν σε βεράντα ή να τα προστατέψετε για το Χειμώνα με ένα τριπλό κάλυμμα.

Προστατέψτε τις κολοκύθες από την υγρασία τοποθετώντας κάτω από κάθε καρπό μια σανίδα.

Συνεχίζουμε τακτικά ποτίσματα, όσο η ζέστη συνεχίζεται

Απομακρύνουμε παραφυάδες, ξερά φύλλα, κλαδιά και άνθη και καθαρίζουμε τις λάκκους από τα αγριόχορτα

Αξιοποιούμε τα υπολείμματα του κλαδέματος και της κουζίνας για την παραγωγή κομπόστ

Πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα θάμνους και δέντρα

Κλαδεύουμε και μετά λιπαίνουμε ελαφρά τις μπορντούρες (λιγούστρα, τα βιβούρνα και οι αγγελικές)

Φυτεύουμε αειθαλή δέντρα και θάμνους όταν πέσει η θερμοκρασία

Φυτεύουμε βολβούς για ανοιξιάτικη άνθηση

Πολλαπλασιάζουμε τα «γεράνια» με μοσχεύματα

Βάζουμε λίπασμα στα χρυσάνθεμα

Λαχανικά

Σπείρετε στην οριστική θέση: σέσκουλα, κρεμμύδια, μαϊντανός, ραδίκια.

Μεταφυτέψτε στην οριστική θέση: κρεμμύδια, μαρούλια, ραδίκια.

Οπωροφόρα

Εφαρμόστε τη τελευταία αζωτούχο λίπανση.

Είναι κατάλληλη εποχή για εμβολιασμούς.

Αντιμετωπίστε τυχόν προσβολές από βαμβακάδα, φουζικλάδιο και ανθονόμο.

Καλλωπιστικά

Κλαδέψτε τους ανθοφόρους θάμνους μετά την ανθοφορία τους.

Αφαιρέστε ανθοφόρα «μάτια» στα χρυσάνθεμα για να ενθαρρύνετε νέα ανθοφορία.

Φυτέψτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας.

Αερίστε τον χλοοτάπητα όταν μειωθεί η θερμοκρασία.

Φυτά εσωτερικού χώρου

 Αρχίστε σταδιακά να προετοιμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέρατε στο μπαλκόνι σας το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου.

Ελέγξτε τα προσεκτικά για έντομα και ασθένειες πριν τα μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο και πλύντε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά σας.

Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.

Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.

Φυτά στο μπαλκόνι

Κάντε βόλτες στα φυτώρια και αρχίστε να αγοράζετε βολβούς και φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους φυτεύετε προς τα τέλη του μήνα.

Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες) όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20οC.

Τα ετήσια που φυτέψατε την άνοιξη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου τους. Αφήστε τα λουλούδια τους να σποριάσουν και μαζέψτε τους σπόρους. Αποθηκεύστε τους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Όταν τα ετήσια ξεραθούν ξεριζώστε τα.

Αν θέλετε να αποξηράνετε καλοκαιρινά λουλούδια μαζέψτε τα τώρα πριν πιάσουν τα κρύα.

Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.

Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.

Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 18οC για να τους φυτεύσετε. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.

Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.

Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.

Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.

Ελέγξτε προσεκτικά τα χρυσάνθεμα, αν το σχήμα τους δεν είναι αυτό που θέλετε κορφολογήστε τα προσεκτικά ώστε να έχουν πιο συμπαγή εικόνα τον επόμενο μήνα που θα ανθίσουν.

Φυτά στον κήπο

Κάντε βόλτες στα φυτώρια και αρχίστε να αγοράζετε βολβούς και φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους φυτεύετε προς τα τέλη του μήνα.

Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες) όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20οC.

Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν όταν οι θερμοκρασίες
σταθεροποιηθούν σε φθινοπωρινά επίπεδα. Κάντε μία τελευταία λίπανση ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Τα ετήσια που φυτέψατε την άνοιξη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου τους. Αφήστε τα λουλούδια τους να σποριάσουν και μαζέψτε τους σπόρους. Αποθηκεύστε τους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Όταν τα ετήσια ξεραθούν ξεριζώστε τα από τον κήπο σας.

Αν θέλετε να αποξηράνετε καλοκαιρινά λουλούδια μαζέψτε τα τώρα πριν πιάσουν τα κρύα.

Φτιάξτε σε μία άκρη του κήπου σας ένα «βουνό» από τα ετήσια που ξεραίνονται και αφήστε τα εκεί. Την άνοιξη θα έχετε έτοιμο λίπασμα.

Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.

Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.

Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 18οC για να τους φυτεύσετε. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.

Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.

Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.

Ελέγξτε προσεκτικά τα χρυσάνθεμα, αν το σχήμα τους δεν είναι αυτό που θέλετε κορφολογήστε τα προσεκτικά ώστε να έχουν πιο συμπαγή εικόνα τον επόμενο μήνα που θα ανθίσουν.

Μία καλή ιδέα είναι να γράψετε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσετε κατά λάθος ενώ ετοιμάζεστε να φυτέψετε κάτι άλλο.

Φυτέψτε μαρούλια, σπανάκι και ραδίκια προς τα τέλη του μήνα.

Τα μεταναστευτικά πουλιά θα αρχίσουν σύντομα τα μεγάλα τους ταξίδια. Αν βρίσκεστε σε σημείο της διαδρομής τους, αφήστε τους λίγη τροφή σε εμφανή σημεία του κήπου σας ώστε να τα βοηθήσετε στο μακρύ ταξίδι τους.
Καλό φθινόπωρο σε όλους και καλές δουλειές στον κήπο και τη βεράντα σας. Καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και φοιτητές.

Αν έχετε την ευκαιρία κάντε σύντομες αποδράσεις.
Ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για ήρεμα διαλείμματα ακόμα και στα πιο κοσμικά θέρετρα,
χωρίς τον πολύ κόσμο του καλοκαιριού και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές.

Κλάδεμα

Οσοι από τους κηπουρούς ξέχασαν να κλαδέψουν τους θάμνους που άνθισαν τον Αύγουστο, τώρα έχουν την τελευταία ευκαιρία να το κάνουν. Το κλάδεμα αυτή την εποχή είναι μια πολύ σοφή κίνηση, καθώς έτσι βοηθάμε τα φυτά να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, για να είναι έτοιμα την επόμενη περίοδο.

Φύτεμα

– Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να φυτέψετε τα νέα σας δέντρα, τους θάμνους και τα αναρριχητικά για τον επόμενο χρόνο.Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουν
τα φυτά να «πιάσουν» πιο εύκολα.

– Φυτέψτε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη. Ετσι, θα έχουν όλο το χρόνο να εγκατασταθούν,
να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα και να ανθοφορήσουν την επόμενη άνοιξη.

– Μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε σε μικρές γλάστρες βολβούς υάκινθου. Αν και δεν είναι η εποχή του, με την κατάλληλη προστασία θα έχετε ανθισμένα φυτά μέσα στα Χριστούγεννα!

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να δώσετε στα μικρά δέντρα το σχήμα που επιθυμείτε,
καθώς τα κλαδιά τους είναι ακόμα «γυμνά» και ευλύγιστα.