Μάρτιος

Καλό μήνα και καλή άνοιξη

Μπορεί ο Φεβρουάριος να μας τα χάλασε αλλά τελείωσε κι αυτός.

Ο,τι κι αν φέρει ο Μάρτης ελπίζουμε να μην περιλαμβάνει ούτε χιόνι ούτε παγωνιά, φτάνει για φέτος και το χιόνι και το κρύο και οι βροχές, ας είμαστε όμως όλοι προετοιμασμένοι για δυσάρεστες εκπλήξεις αφού ο καιρός έχει γίνει τουλάχιστον απρόβλεπτος τα τελευταία χρόνια.

Καθώς η πρόσφατη παγωνιά μας ανάγκασε να μείνουμε μέσα, κάποιες από τις δουλειές του Φεβρουαρίου δεν έγιναν. Ξαναδιαβάστε λοιπόν το ημερολόγιο του Φεβρουαρίου ώστε να θυμηθείτε τι πρέπει να κάνετε. 

Σίγουρα οι πρώτοι ανθισμένοι κρόκοι και τα ζουμπούλια θα σας θύμισαν ότι η άνοιξη καταφθάνει. 

Η άνοιξη λοιπόν και επίσημα ξεκινάει πανηγυρικά, το κρύο άρχισε να υποχωρεί και μην ξεχνάτε ότι από τις 21 Μαρτίου οι μέρες αρχίζουν και πάλι να μεγαλώνουν. 

Επιτέλους θα αρχίσουμε πάλι να χαιρόμαστε τον ήλιο, τον κήπο και τα φυτά μας. 

Αν και η βασική εντολή αυτού του μήνα συνοψίζεται στο «φυτέψτε», έχουμε πολλές δουλειές να κάνουμε. 

Φορέστε λοιπόν ένα χοντρό πουλόβερ, πάρτε τα γάντια και τα εργαλεία σας και βγείτε έξω με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί. 

Ηρθε η ώρα να εφαρμόσετε όλα αυτά που προγραμματίζατε τις μεγάλες κρύες νύχτες όλου του χειμώνα! 

Και βέβαια μην ξεχάσετε να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας τις ημερομηνίες που φυτέψατε τους σπόρους και τα φυτά σας. 

Καταγράψτε τα στάδια και τους χρόνους ανάπτυξής τους. 

Του χρόνου αυτές οι πληροφορίες θα σας είναι πολύτιμες. 

Επίσης, καταγράψτε τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην εικόνα του κήπου που αντικρίζετε σήμερα ώστε του χρόνου τέτοια μέρα αυτό που θα βλέπετε να σας αρέσει ακόμη περισσότερο.

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας ιδανικός για να σπείρουμε τα περισσότερα είδη κηπευτικών. Τότε αρχίζει η βλάστηση δένδρων και των δενδροειδών η οποία και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι ενας μηνας που μας θελει αρκετη ωρα .

Σπείρετε : 

Προετοιμαστείτε σπέρνοντας κολοκύθες σε δοχεία , μέσα στο σπίτι ( 3 σπόροι ανα δοχείο ). Κρατήστε το πιο γερο φυτώριο.

Σπείρετε κολοκυθάκια , στο έδαφος ,στις περιοχές με ήπιο κλίμα και σε άλλες περιοχές σε λακουβακια σε προστατευμένο μέρος. Μεταφυψτε τον Απρίλιο σε έδαφος που να κρατά την υγρασία σε απόσταση μεταξύ ενός μέτρου.

Σπείρετε κουκιά , τα οποία θα συλλέξετε κατά τον Ιούνιο – Ιούλιο. Πρέπει να        αφήσετε τους σπόρους σε νερό για 12 ώρες

Σπείρετε βασιλικό σε μικρά γλαστράκια στο σπίτι. Μεταφυτέψτε το νεαρό φυτό σε δοχείο ή ζαρντινιέρα και βγάλτε το έξω τον Μάιο.

Σπείρετε σέλινο ή σελινόριζα. Το έδαφος πρέπει να διατηρείται πάντα υγρό διαφορετικά τα φυτά θα παραμείνουν αδύναμα ή θα αναπτύξουν σπόρους πρόωρα.

Σπείρετε ντομάτες , πιπεριές και μελιτζάνες σε προστατευμένο μέρος. Σαν υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμμο και τύρφη σε ίσα μέρη.

Σπείρετε πεπόνια σε δοχεία με τύρφη σε λακουβάκια , ανά τρεις σπόρους. Τοποθετήστε τα σε θερμοκρασία 20οC.

Σπείρετε ανοιξιάτικα μαρούλια σε γυάλινο σκέπαστρο ή σε πλαστικό τούνελ , σε φυτόχωμα καλής ποιότητας.

Φυτέψτε :

Ροζ και κόκκινο σκόρδο , για περίοδο συγκομιδής Ιούλιο – Αύγουστο. Επίσης μπορείτε να φυτέψετε εσκαλώνια για περίοδο συγκομιδής 5 – 6 μήνες αργότερα.

Τα τέλη Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για να φυτέψετε δένδρα και δενδροειδή με γυμνή ρίζα.

Συλλέξτε τις καταβολάδες από τις μεγάλες τούφες της αγκινάρας και μεταφυτέψτε τις σε σειρές , σε ορύγματα, μέχρι να ριζώσουν. Στη συνέχεια μεταφυτεύουμε σε απόσταση ενός μέτρου προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φυτέψτε αμέσως τις ρίζες σπαραγγιών διότι δεν αντέχουν την αποθήκευση. Τα φυτά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 60 εκατοστά και οι σειρές 1,20 μέτρα. Ανοίξτε ένα λάκκο μήκους 40 εκατοστών και βάθους 25 εκατοστών. Τοποθετήστε τις ρίζες οριζόντια χωρίς να τις κλαδεύετε διότι είναι πολύ ευαίσθητες και οποιαδήποτε πληγή μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για την ριζοκτονία.

Φυτέψτε τις φραουλιές σε πλαστική μεμβράνη ή σε καλά καλυμμένο με ψάθα έδαφος.

Πολλαπλασιάστε :

Είναι η κατάλληλη εποχή για να μπολιάσετε και να καταβολιάσετε τα αμπέλια. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου είναι η κατάλληλη εποχή για να μπολιάσετε ενοφθαλμικά με σχισμή ή με αυλό.

Φροντίστε :

Η έλλειψη σιδήρου προσβάλλει το αμπέλι ενώ η έλλειψη ασβεστίου εμφανίζεται σε οπωροφόρα δέντρα. Ποτίζεται το έδαφος με προϊόντα κατά της χλώρωσης , με βάση τη χηλάτη του σιδήρου.

Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε παλιές γλάστρες και δοχεία , ξύστε καλά το εσωτερικό τους και έπεισα βάλτε τες σε νερό στο όποιο θα έχετε προσθέτει χλωρίνη , σε αναλογία 10%. Έτσι θα απομακρύνετε τα παθογόνα φύτρα.

Ραντίστε δυο φορές τις ροδακινιές , ανα 15 μέρες , με χαλκούχο πολτό ενάντια στον εξωασκό της ροδακινιάς.

Εφαρμόστε ένα πλήρες προϊόν ( εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα ) σε όλα τα οπωροφόρα μόλις σκίσουν τα μπουμπούκια.

Κλαδέψτε :

Τελευταιες μερες για να κλαδέψετε  το αμπέλι , κυρίως αν ο καιρός είναι γλυκός για να αποφύγετε τα δάκρυα του αμπελιού.

Ολοκληρώστε το κλάδεμα των πυρηνόκαρπων δέντρων με σπόρους στις αρχές. του μήνα , πριν την αρχή της ανάπτυξης.

Κλαδέψτε τα δενδρύλια με μικρούς καρπού. 

Λαχανικά

Σπορά στην οριστική θέση: καρότα, κολοκύθια, παντζάρια, ραδίκια, μπιζέλια, μαϊντανός, ραπανάκια, φασόλια.

Μεταφύτευση στην οριστική θέση: κρεμμύδια, σπαράγγια, μαρούλια, πράσα.

Οπωροφόρα

Φύτευση νέων δένδρων (τελευταίος κατάλληλος μήνας).

Εμβολιασμοί.

Καλλωπιστικά

Σπορά ετήσιων ανθοφόρων: πετούνια, ζίνια, παπαρούνα, αχίλλεια, άλυσσο, ανθεμίδα.

Φύτευση βολβών που ανθίζουν το καλοκαίρι: αγάπανθος, βιγόνια, ντάλια, κάννα, λίλιο, γλαδιόλα, κρίνος.

Σπορά νέου γκαζόν.

Χορήγηση αζωτούχου λιπάσματος στο γκαζόν που υπάρχει.

Φυτα εσωτερικου χωρου

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, βγάλτε στο μπαλκόνι τις ποϊνσέττιες και τα κυκλάμινα που σας δώρισαν τα Χριστούγεννα και κλαδέψτε τα. Ελαττώστε το πότισμα στο ελάχιστο μέχρι τα φυτά να εμφανίσουν νέα ανάπτυξη.

Επίσης, καθώς το κρύο θα υποχωρεί, βγάλτε πάλι έξω όσα φυτά μεταφέρατε στο σπίτι για να τα προστατέψατε από την παγωνιά.

Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το κάνετε. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

Εκμεταλλευτείτε αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τα φυτά ξεκινήσουν νέα ανάπτυξη και καθαρίζετε τα φύλλα τους όσο πιο συχνά μπορείτε. Ένα χλιαρό ντους στη μπανιέρα σας όποτε βρίσκετε την ευκαιρία θα τους κάνει πολύ καλό γιατί και θα απομακρύνει τη σκόνη αλλά και γιατί θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν την υγρασία του μπάνιου.

Φυτέψτε σπόρους ετησίων φυτών σε ρηχά δοχεία μέσα στο σπίτι για να τα μεταφυτεύσετε σε ένα περίπου μήνα στον κήπο ή στις γλάστρες σας. Σκυλάκια, πετούνιες, βιολέτες, περικοκλάδες, μοσχομπίζελα, πανσέδες, …… κι ένα σωρό άλλα, ελέγχοντας τις οδηγίες στα πακέτα των σπόρων για να υπολογίσετε ακριβώς πότε και πώς να τα φυτέψετε.

Μπορείτε σιγά-σιγά, ανάλογα με τον καιρό, να αρχίσετε να μεταφυτεύετε σε γλάστρες και τον κήπο τα φυτά από σπόρους που φυτέψατε τον προηγούμενο μήνα εφόσον έχουν φτάσει στο στάδιο των 4 φύλλων. Αν ο καιρός είναι ακόμη πολύ κρύος, καθυστερήστε τη μεταφύτευση λίγο ακόμα.

Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη».

Αρχίστε να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις στην αρχή και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε στην κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαίου.

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Φυτά στο μπαλκόνι

Επιθεωρήστε τα φυτά σας για να εντοπίσετε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά. Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται “καμένο” και όλα τα σπασμένα κλαδιά.

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το κάνετε. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο “γεμάτη”.

Αρχίστε να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις στην αρχή και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε στην κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαΐου.

Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια σας πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν, σύντομα θα ανθίσουν και τα μανουσάκια, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι τουλίπες. Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν να σποριάσουν. Αν κόψετε τα λουλούδια τους για το βάζο, μην κόβετε τα φύλλα αλλά μόνο το μίσχο με το λουλούδι. Τα φύλλα είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση που προμηθεύει θρεπτικά συστατικά τα οποία αποθηκεύονται στο βολβό ώστε να ανθίσει και του χρόνου.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες και άλλα φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια. Αφαιρέστε κατ’ αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.

Κλαδέψτε τις πρασινάδες, όπως ο κισσός πριν αρχίσει καινούργια ανάπτυξη.

Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές σας.

Επιδιορθώστε τυχόν πέργκολες και άλλα στηρίγματα φυτών πριν τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Φυτέψτε βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως οι κάννες, οι κάλλες, οι ντάλιες, οι γλαδιόλες και τα λίλιουμ. Φυτέψτε κονδύλους μπιγκόνιας και ανεμώνες. Τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς για να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα.

Φυτέψτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.

Μέσα σ’αυτό το μήνα τα φυτώρια θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν καινούργια φυτά, κάντε μία βόλτα για να τα δείτε.

Φυτά στον κήπο

Επιθεωρήστε τα φυτά σας για να εντοπίσετε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά. Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται “καμένο” και όλα τα σπασμένα κλαδιά.

Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει κάντε μία γερή καθαριότητα στα φυτά του κήπου σας, με το λάστιχο, ώστε να απομακρυνθούν αυγά εντόμων που τυχόν παρέμειναν πάνω στα φυτά παρά τη βροχή και το κρύο.

Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.

Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια σας πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν, σύντομα θα ανθίσουν και τα μανουσάκια, οι νάρκισοι, οι φρέζιες και οι τουλίπες.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες, τη ναντίνα, το λιγούστρο, το αγιόκλημα και άλλα φυτά και θάμνους καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια. Αφαιρέστε κατ’αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.

Τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά, όπως η γλιτσίνια/γουϊστέρια, κλαδέψτε τα μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.

Κλαδέψτε τις πρασινάδες, όπως ο κισσός πριν αρχίσει καινούργια ανάπτυξη.

Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές σας

Φυτέψτε βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως οι κάννες, οι κάλλες, οι ντάλιες, οι γλαδιόλες και τα λίλιουμ. Φυτέψτε κόνδυλους μπιγκόνιας και ανεμώνες. Τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς για να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα.

Φυτέψτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.

Μην φυτέψετε σπόρους απευθείας στον κήπο αν είχατε πολλές βροχές και το χώμα είναι πολύ υγρό γιατί θα σαπίσουν. Φυτέψτε τους καλύτερα σε δοχεία και μεταφυτέψτε τα φυτά στον κήπο λίγο αργότερα που το χώμα θα έχει τραβήξει αρκετή από την υγρασία.

Μέσα σ’ αυτό το μήνα τα φυτώρια θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν καινούργια φυτά, κάντε μία βόλτα για να τα δείτε.

Επιδιορθώστε τυχόν πέργκολες, κληματαριές και άλλα στηρίγματα φυτών πριν τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Αρχίστε να ξεχορταριάζετε τον κήπο σας αμέσως μόλις δείτε κάτι να φυτρώνει. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε τμηματικά παρά όταν όλος ο κήπος σας θα έχει γεμίσει χορτάρια. Συν τοις άλλοις, τότε θα πρέπει να ξεχωρίσετε αυτά που δεν θέλετε να ξεριζώσετε και μπορεί να σας συμβούν ατυχήματα.

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του κήπου, ρίξτε μία προσεκτική ματιά μετά από βροχή. Εντοπίστε σε ποια σημεία λιμνάζει το νερό και φροντίστε είτε να ανοίξετε αυλάκια που θα το απομακρύνουν είτε να βελτιώσετε την αποστράγγιση του χώματος.

Σκάψτε καλά τον κήπο σας με την πρώτη ευκαιρία που το χώμα δεν είναι υγρό και προσθέστε κοπριά ώστε να προλάβει να «χωνέψει» πριν αρχίσετε να φυτεύετε. Ανάλογα με την ποιότητα του χώματος, εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση στα παρτέρια σας προσθέτοντας λίγη άμμο στο χώμα όπου χρειάζεται. Αν σκοπεύετε να φυτέψετε κοντά σε μάντρες ή τοίχους φροντίστε να προσθέσετε υλικά που διατηρούν την υγρασία στο χώμα (π.χ. περλίτη), καθώς τις ζεστές ημέρες το χώμα σε αυτά τα σημεία στεγνώνει πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κήπο.

Θυμηθείτε τι λαχανικά είχατε φυτέψει πέρυσι στα παρτέρια και αποφύγετε να βάλετε στα ίδια σημεία ίδιο τύπο λαχανικού. Εναλλάσσετε λοιπόν τα λαχανικά σας κάθε 1-2 χρόνια ώστε το έδαφος να προλαβαίνει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο λαχανικά όπως σπανάκι, σέλινο, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, ραδίκια, μπρόκολο, λάχανο. Αν θέλετε, μπορείτε να ξεκινήσετε μαρούλι και ντομάτες από σπόρο για πρώϊμη συγκομιδή.

Κλαδέψτε τις κληματαριές, τις ροδακινιές, τις κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα αμέσως μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια. Το κλάδεμα πρέπει να έχει τελειώσει πριν ανθίσουν.

Σκορπίστε τις στάχτες από το τζάκι σας γύρω από τις ρίζες των οπωροφόρων. Θα κάνει τη γεύση των φρούτων τους πιο γλυκιά.

Καλωσορίστε λοιπόν την άνοιξη, αν και δεν την είδαμε ακόμη το ξέρουμε ότι έφτασε και μας χτυπάει δειλά την πόρτα. 

Οι βεράντες και οι κήποι μας θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποκτούν χρώματα και αρώματα. 

Φυτέψτε σπόρους και φυτά από τώρα ώστε καθώς η άνοιξη θα προχωράει, 
ένα καινούργιο λουλουδάκι κάθε μέρα να σας χαμογελάει από το παράθυρο. 

Καλώς ήρθες άνοιξη!