Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου οι απαιτήσεις των φυτών αλλάζουν

Ο Σεπτέμβριος είναι ουσιαστικά ο μήνας που καλωσορίζει επίσημα το φθινόπωρο και είναι η κατάλληλη εποχή για τη φροντίδα των λουλουδιών. Ακόμη και αυτό τον μήνα ο κήπος μας μπορεί να είναι πολύχρωμος και γεμάτος ζωντάνια! Ως εκ τούτου, τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα των ποτισμάτων και των λιπάνσεων. Μπορείτε επίσης να προσθέστε νέα φυτά στα παρτέρια και στους κήπους και να περιποιηθείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας όπου τελειώνουν όλοι οι βολβοί του καλοκαιριού. Βγάλτε τους, λοιπόν από το χώμα και φυτέψετε τους βολβούς και τους σπόρους λουλουδιών και λαχανικών που θα ανθίσουν το φθινόπωρο. Το ενδεικνυόμενο βάθος για να φυτέψετε τους κρόκους, τις ίριδες και τις φρέζιες είναι περίπου 5εκατοστά, οι νάρκισσοι και οι τουλίπες χρειάζονται περίπου 10εκατοστά, ενώ οι υάκινθοι γύρω στα 12εκατοστά.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα φυσικό και εντυπωσιακό κήπο φυτέψτε τους βολβούς διάσπαρτα στον χλοοτάπητα. Αν οι βολβοί έχουν μεγάλο μέγεθος και πρέπει να φυτευτούν σχετικά βαθιά, χρησιμοποιήστε φυτευτήρι βολβών. Αν πάλι πρόκειται να φυτέψετε μικροσκοπικούς βολβούς χαράξτε ένα μικρό παραλληλόγραμμο στον χλοοτάπητα, αποκολλήστε το προσεχτικά σαν να σηκώνετε ένα χαλί και αφού τοποθετήσετε τους βολβούς στο χώμα, ξαναβάλτε το στην θέση του.

Κηπουρική φθινοπώρου:
Τι μπορούμε να φυτέψουμε το φθινόπωρο? Μπορεί να μην έχουμε έντονη την ανάγκη να απολαμβάνουμε την βεράντα ή τον κήπο μας λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας, τώρα είναι όμως η εποχή να φροντίσουμε όλα όσα έχουμε φυτέψει και διατηρήσει τις προηγούμενες εποχές καθώς επίσης να προνοήσουμε για τα φυτά που θα φυτέψουμε και θα απολαμβάνουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για κλάδεμα.
Επίσης είναι ο κατάλληλος καιρός για να λιπάνετε τα φυτά πριν τη χειμέρια νάρκη τους. Το φθινόπωρο ενδείκνυται και για φύτεμα-κυρίως λαχανικών και βολβών, αλλά και για τη λήψη μέτρων έναντι σαλιγκαριών και άλλων απειλών για τα φυτά. Τα χημικά δολώματα για τους παρασιτικούς οργανισμούς μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη κήπου ή από τα φυτώρια.

Το φθινόπωρο μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά όπως κουνουπίδια, σπανάκι, μπρόκολα, πράσα, κρεμμύδια, κουκιά και σκόρδα. Φροντίστε προηγούμενος να έχετε σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και να έχετε τοποθετήστε μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Επίσης το φθινόπωρο θα πρέπει να καθαρίσετε τους τελειωμένους ανθούς των λουλουδιών καθώς επίσης να αφαιρέσετε όλα τα εποχιακά φυτά σας όπως κατιφέδες, κτλ. Επίσης φροντίστε τις τριανταφυλλιές σας, ποτίστε τις με ένα καλό οργανικό λίπασμα και φροντίστε το πότισμα να γίνεται όσο το δυνατόν στις ρίζες. Το φθινόπωρο επίσης είναι η εποχή κλαδέματος και για τα πελαργόνια και τα γεράνια. Ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα ενδείκνυται αυτή την εποχή περιποίηση του γρασιδιού. Είναι επίσης να καλύψετε τυχόν απώλειες στην ενιαία πράσινη εικόνα του κήπου τους.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε αειθαλή δένδρα και θάμνους, ενώ είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτέψετε και οπωροφόρα δένδρα. Αυτή είναι η εποχή και για να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα. Όσο η θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι ήπια, περιποιηθείτε τα φυτά με τις ρηχές ρίζες όπως τα ροδόδενδρα, τις αζαλέες και τα κωνοφόρα. Συλλέξτε τους καρπούς που έχουν βγει, κλαδέψετε τα αδύναμα κλαριά, απλώστε λίγο ασβέστη και μετά ποτίστε με άφθονο νερό προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι η κατάλληλη εποχή επίσης να μεταφυτέψετε τα ροδόδενδρα, τις αζαλέες και τις καμέλιες.

Τέλος το φθινόπωρο είναι η εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη. Ως εκ τούτου φυτέψετε βολβούς και ειδικά ζιμπούλια, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους και φούλια.