Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών για όλους μας, και τους κηπουρούς.
Ευτυχώς, γιατί τον Αύγουστο έτσι κι αλλιώς οι δουλειές στον κήπο είναι οι λιγότερες από κάθε άλλο μήνα του χρόνου.
Ελπίζουμε να περάσατε καλά στις διακοπές σας και να γεμίσατε μπαταρίες ώστε ο χειμώνας που θα έρθει να σας βρει ξεκούραστους και δυνατούς. Σίγουρα τα φυτά σας έμειναν μόνα τους τις ημέρες που λείψατε, εφόσον είχατε φροντίσει για το πότισμά τους κατά την απουσία σας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε καμία αποκαρδιωτική εικόνα όταν επιστρέψετε.
Κάθε χρόνο κάποιοι γυρνούν από τις διακοπές και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον κήπο ή στη βεράντα τους. Αν ανήκετε σε αυτούς, ψάξτε κατ’ αρχήν να βρείτε τι έφταιξε έτσι ώστε του χρόνου να μην την ξαναπάθετε.
Ας δούμε λοιπόν με λεπτομέρειες τι πρέπει να γίνει αυτό το μήνα.
Σπορά
Σπείρετε λευκά κρεμμύδια για να τα καταναλώσετε το φθινόπωρο νωπά ή ξηρά την επόμενη άνοιξη. μπορείτε να τα σπείρετε από 15 Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου
Σπείρετε λικοτρίβολα ( βαλεριάνα ) σε σειρές σε αρκετά πυκνό έδαφος σκορπίζοντας καλά τους σπόρους. καλύψτε τους με 2 εκατοστά περίπου χώμα.
Σπείρετε μαρούλι Ρομάνο και την άνοιξη αραιώστε την καλλιέργεια ανά 60 εκατοστά.
Φύτευση
Μεταφυτέψτε τα πράσα που έχουν μέγεθος όσο ένα μολύβι. Διατηρήστε 1 εκατοστό από τις ρίζες και κόψτε την άκρη των φύλλων. Φυτέψτε τα σε βάθος 10 εκατοστών και σε απόσταση μεταξύ τους 12 έως 15 εκατοστά.
Καλλιεργητική φροντίδα
Παραχώστε τις ρίζες για να δυναμώσουν, καλύπτωντας τους βολβώδεις βλαστούς με χώμα 5 εκατοστών.Πλησιάζει η περίοδο συγκομιδής του μάραθου.
Καθαρίστε τις καλλιέργεια αγκινάρας που έχουν σταματήσει να παράγουν. Κόψτε τους βλαστούς.
Όταν έχει πολύ ζέστη το απόγευμα , δροσίζετε με νερό τα φύλλα των ροδακινιών.
Οι κάμπιες της καρπόκαψας μπορούν να σκάψουν τους καρπούς της αχλαδιάς. Για να τις εξοντώστε ,τυλίξτε τη βάση του κορμού με ένα κολλώδες χαρτί.
Ποτίζετε τα πεπόνια και τις κολοκύθες πάντα στην ρίζα για να αποφύγετε το ωίδιο. Μην βρέχετε τα φύλλα ακόμη και όταν κάνει πολύ ζέστη
Τοποθετήστε παγίδες για τις σφήκες στα οπωροφόρα δέντρα όταν οι καρποί τους έχουν αρχίσει να ωριμάζουν.
Λαχανικά
Σπείρετε στην οριστική θέση: σέσκουλα, καρότα, ραδίκια.
Μεταφυτέψτε στην οριστική θέση: όψιμα μαρούλια & λάχανα, φράουλα.
Οπωροφόρα
Ποτίστε τα δέντρα σε αραιά διαστήματα με πολύ νερό.
Στα κλήματα κόψτε τα φύλλα γύρω από τα σταφύλια για να τα βλέπει καλύτερα ο ήλιος.
Αφαιρέσετε τα ξερά κλαδιά στα πυρηνόκαρπα.
Καλλωπιστικά
Κλαδέψτε τους ανθοφόρους θάμνους μετά την ανθοφορία τους.
Αραιώστε τα ανθοφόρα «μάτια» στα χρυσάνθεμα.
Εφαρμόστε λίπασμα όπου χρειάζεται.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Ποτίζετε τις γλάστρες όσο συχνά χρειάζεται, ελέγχοντας πάντα το χώμα πριν ποτίσετε.
Πλένετε συχνά τα φύλλα των φυτών για να απομακρύνετε τη σκόνη.
Προσπαθήστε να αυξήσετε την υγρασία του χώρου με δίσκους που περιέχουν υγρό χαλίκι ή ψεκάζοντας τα φύλλα των φυτών όσο συχνά μπορείτε. Μην αφήνετε τα φύλλα των φυτών να έρχονται σε επαφή με τα καυτά τζάμια στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα και απομακρύνετέ τα από τα σημεία που «χτυπάει» το κλιματιστικό.
Στα ανθοφόρα, κόβετε συχνά τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
Λιπαίνετε κανονικά.
Φυτά στο μπαλκόνι
Ποτίζετε τις γλάστρες όσο συχνά χρειάζεται, ελέγχοντας πάντα το χώμα πριν ποτίσετε. Πλένετε με το λάστιχο τα φύλλα των φυτών για να απομακρύνετε τη σκόνη και τυχόν έντομα, όσο συχνότερα μπορείτε. Στα ανθοφόρα και κυρίως στα ετήσια φυτά, κόβετε συχνά τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών. Αν θέλετε να αποξηράνετε κάποια από τα ετήσια λουλούδια σας (όπως π.χ. η στατική) μαζέψτε τα νωρίς το πρωί ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Κορφολογήστε ή κλαδέψτε τα ετήσια που έχουν μεγαλώσει άνισα. Με αυτόν τον τρόπο θα τα ανανεώσετε και θα είναι όμορφα για ένα ή δύο μήνες ακόμη ανάλογα με το πότε θα κρυώσει ο καιρός. Μην φυτέψετε ακόμη σπόρους ή βολβούς για χειμωνιάτικα ή ανοιξιάτικα ετήσια, περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία.
Αγοράστε όμως ήδη βολβούς που ανθίζουν το φθινόπωρο μόλις τους βρείτε στα φυτώρια.
Μαζεύετε όμως σιγά-σιγά σπόρους από τα ανθοφόρα για να τους χρησιμοποιήσετε του χρόνου.
Λιπαίνετε κανονικά.
Ενισχύστε τη λίπανση στα χρυσάνθεμα ώστε να τα προετοιμάσετε για την ανθοφορία τους τον Οκτώβριο.
Κόβετε συχνά μυρωδικά και μην τα αφήνετε να ανθίσουν (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) γιατί η ενέργειά τους θα διοχετευτεί στη δημιουργία σπόρων κι όχι σε νέο φύλλωμα. Αν η συγκομιδή σας είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας, σκεφτείτε να αποξηράνετε ή να καταψύξετε ότι περισσεύει.
Φυτά στον κήπο
Ποτίζετε όσο συχνά χρειάζεται, ελέγχοντας πάντα το χώμα πριν ποτίσετε.
Πλένετε με το λάστιχο τα φύλλα των φυτών για να απομακρύνετε τη σκόνη και τυχόν έντομα, όσο συχνότερα μπορείτε.
Στα ανθοφόρα και κυρίως στα ετήσια φυτά, κόβετε συχνά τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
Αν θέλετε να αποξηράνετε κάποια από τα ετήσια λουλούδια σας (όπως π.χ. η στατική) μαζέψτε τα νωρίς το πρωϊ ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Κορφολογήστε ή κλαδέψτε τα ετήσια που έχουν μεγαλώσει άνισα. Με αυτόν τον τρόπο θα τα ανανεώσετε και θα είναι όμορφα για ένα ή δύο μήνες ακόμη ανάλογα με το πότε θα κρυώσει ο καιρός.
Λιπαίνετε κανονικά.
Ενισχύστε τη λίπανση στα χρυσάνθεμα ώστε να τα προετοιμάσετε για την ανθοφορία τους τον Οκτώβριο.
Μην φυτέψετε ακόμη σπόρους ή βολβούς για χειμωνιάτικα ή ανοιξιάτικα ετήσια, περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία.
Αγοράστε όμως ήδη βολβούς που ανθίζουν το φθινόπωρο μόλις τους βρείτε στα φυτώρια.
Μαζεύετε όμως σιγά-σιγά σπόρους από τα ανθοφόρα για να τους χρησιμοποιήσετε του χρόνου.
Κάποια ετήσια φυτά, ειδικά αυτά που φυτέψατε νωρίς την άνοιξη, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ξεραίνονται. Αν θέλετε, μαζέψτε σπόρους για του χρόνου και ξεριζώστε τα φυτά.
Κόβετε συχνά μυρωδικά από τον κήπο σας και μην τα αφήνετε να ανθίσουν (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) γιατί η ενέργειά τους θα διοχετευτεί στη δημιουργία σπόρων κι όχι σε νέο φύλλωμα. Αν η συγκομιδή σας είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας, σκεφτείτε να αποξηράνετε ή να καταψύξετε ότι περισσεύει.
Τα εποχικά λαχανικά όπως οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια είναι στο πιο παραγωγικό τους στάδιο. Μαζεύετε τους καρπούς και φροντίστε καθώς μεγαλώνουν να μην ακουμπούν στο χώμα (π.χ. τα κολοκυθάκια ή οι κολοκύθες) για να μην σαπίσουν.
Αν σκέφτεστε να φυτέψετε λαχανικά φθινοπωρινής συγκομιδής, αρχίστε από τώρα να προγραμματίζετε ώστε να μπορείτε να φυτέψετε στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν.
Το γρασίδι στους κήπους χρειάζεται συχνό πότισμα (η ιδανική ώρα είναι νωρίς το πρωί πριν να βγει ο ήλιος) και κούρεμα αυτό το μήνα.
Αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές καθυστερήστε τη λίπανση για το Σεπτέμβρη.
Δεν θα ευχηθούμε ακόμη καλό χειμώνα, αυτό το κρατάμε για τον άλλο μήνα. Θα σας ευχηθούμε απλώς να παρατείνετε όσο περισσότερο μπορείτε τις διακοπές σας.
Ο καιρός θα είναι ακόμη ιδανικός για αποδράσεις και τον επόμενο μήνα.
Από τα τέλη του άλλου μήνα μας περιμένουν αρκετές δουλειές στον κήπο, ξεκουραστείτε λοιπόν όσο ακόμα μπορείτε.
Σε κάποια ανάπαυλα των διακοπών σας αρχίστε να σκέφτεστε τι θα θέλατε να φυτέψετε στον κήπο ή στις γλάστρες σας τον Σεπτέμβριο.